nooduitgang

direct naar een veilige pagina

spanning en geweld in je relatie aanpakken

Als er kinderen in het spel zijn

De impact op een kind is groter dan je denkt
 

“Zij hebben niets gehoord, want ze lagen te slapen.”
“Mijn kind is van nature druk, dat is ie al vanaf zijn geboorte."

Mogelijk herken je deze gedachten? Je bent niet de enige, heel veel ouders denken en hopen dan hun kinderen niet veel hebben gemerkt van de spanningen thuis. Ervaring leert echter dat kinderen veel meer in de gaten hebben dan je als ouder denkt. Ze horen veel als ze op hun eigen kamer zijn, zoals ‘Tom’. Of als ze stiekem bovenaan de trap luisteren.

46

Als kinderen zien of horen dat jullie tegen elkaar schreeuwen of dat er klappen vallen, heeft dat net zoveel impact op hen als wanneer je tegen hen schreeuwt of wanneer ze zelf geslagen worden. Dat geldt ook voor peuters en baby’s. Kleine kinderen zijn heel gevoelig voor de sfeer in huis en voor de manier waarop jullie zelf in je vel zitten. Als jij bang bent voelt je kind dat. Het is nog te klein om te begrijpen wat er gebeurt, maar dat maakt het gevoel van gevaar alleen maar groter. Lees hier wat geweld met je kinderen doet.

Spanning en ruzie in huis

Zelfs al slapen jullie kinderen op zolder als er ruzie is, overdag voelen ze de spanning in huis. Misschien merk je niets aan ze. Veel kinderen verbergen hun problemen, omdat ze denken dat hun ouders al genoeg zorgen hebben. Maar, hoe langer geweld duurt en hoe vaker het voorkomt, hoe groter de gevolgen. En die gaan niet vanzelf over. Ook niet als het geweld is gestopt. Wat kun je zelf voor je kinderen doen

Kinderen kunnen lastig worden bij spanningen en ruzie in huis. Soms juist als het geweld is afgelopen. Het kan voor jullie moeilijk zijn om daarmee om te gaan. Vooral als jullie zelf veel te verwerken hebben. Misschien vind je het moeilijk om je kind te straffen, omdat je vindt dat ze al genoeg hebben meegemaakt. Of weet je juist niet goed hoe je je kinderen moet belonen.

Wees niet bang om hulp te vragen. Gelukkig zijn kinderen weerbaar. Met jullie steun en eventueel professionele hulp kunnen ze goed herstellen.