nooduitgang

direct naar een veilige pagina

spanning en geweld in je relatie aanpakken

Veelgestelde vragen

1. Waar kun je terecht als je te maken hebt met huiselijk geweld?

Je kunt altijd terecht bij Veilig Thuis. Veilig Thuis heeft organisaties verspreid door heel Nederland. Je kunt de dichtstbijzijnde Veilig Thuis bij jou in de buurt vinden via de website http://vooreenveiligthuis.nl/veilig-thuis. Hier kun je je verhaal kwijt en wordt er samen met maatschappelijk werker een plan gemaakt wat je het best kunt gaan doen.

2. Wat is het verschil tussen een melding en aangifte van huiselijk geweld doen?

Bij een aangifte noteert de politie jouw verhaal. Deze aangifte wordt door de politie naar de officier van Justitie doorgestuurd. Justitie gaat dan kijken of er genoeg bewijs is om de zaak bij de rechtbank voor te leggen. Wanneer dat niet zo is gebeurt er niks met de zaak, maar staat er wel een notitie van aangifte in het politiesysteem. Wanneer er wél genoeg bewijsbare feiten zijn verzameld kan de agressor bij de rechtbank worden opgeroepen. De rechter beslist dan of de agressor wel of niet een straf krijgt opgelegd. Soms wordt er een straf gegeven in combinatie met (verplichte) hulpverlening.

Met een melding van huiselijk geweld bij de politie, vestig je de aandacht op jouw situatie. De politie neemt je verhaal op en wanneer je een volgende keer belt kunnen zij zich sneller een beeld vormen van wat er aan de hand is. En zo nodig ook sneller reageren. Een melding is geen aangifte, maar wordt wel genoteerd. Wanneer er uiteindelijk, na een nieuw incident, besloten wordt tot vervolging van de agressor kan de rechter zien dat het niet om een eenmalige gebeurtenis gaat, maar dat er al meer situaties zijn geweest waarbij je je als slachtoffer onveilig hebt gevoeld.

 

 

 

 

 

 

Meer veel gestelde vragen. http://vooreenveiligthuis.nl/vraag-en-antwoord